Przepis na tartę ze szpinakiem i fetą
Szybka i smaczna tarta z pysznym szpinakowym farszem.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) – rozmrożonego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 1 opakowanie sera Feta
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Na patelni podgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy. Dodajemy masło, a po jego roztopieniu wrzucamy szpinak (jeśli jest zamrożony to dolewamy trochę wody, przykrywamy patelnię i czekamy aż się rozmrozi) i smażymy, aż woda wyparuje.
Dokładamy cały ser Feta i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy pieprz do smaku.
Ściągamy z kuchenki i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie. - Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty uprzednio nasmarowaną oliwą. Na dno formy stawiamy talerz lub wsypujemy groch (aby podczas pieczenia ciasto nie podniosło się na środku) i pieczemy w 180 st. C około 20 minut.
- Kiedy ciasto lekko się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy ze środka talerz lub wysypujemy groch, a następnie wykładamy na ciasto równomiernie farsz szpinakowy.
- Na wierzch możemy dołożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 10 minut.
Smacznego!
Wygląda wspaniale! Nie jestem zwolenniczką gotowania, ale chyba sama się pokuszę o przygotowanie tego cuda 🙂
Zapraszam do mnie: http://www.ann-swear.blog.pl