Tarta na francuskim cieście ze szpinakiem i fetą – przepis na smaczny obiad

Przepis na tartę ze szpinakiem i fetą

Szybka i smaczna tarta z pysznym szpinakowym farszem.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) – rozmrożonego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1 opakowanie sera Feta
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • kilka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Na patelni podgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy. Dodajemy masło, a po jego roztopieniu wrzucamy szpinak (jeśli jest zamrożony to dolewamy trochę wody, przykrywamy patelnię i czekamy aż się rozmrozi) i smażymy, aż woda wyparuje.
    Dokładamy cały ser Feta i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy pieprz do smaku.
    Ściągamy z kuchenki i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.
  • Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty uprzednio nasmarowaną oliwą. Na dno formy stawiamy talerz lub wsypujemy groch (aby podczas pieczenia ciasto nie podniosło się na środku) i pieczemy w 180 st. C około 20 minut.
  • Kiedy ciasto lekko się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy ze środka talerz lub wysypujemy groch, a następnie wykładamy na ciasto równomiernie farsz szpinakowy.
  • Na wierzch możemy dołożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 10 minut.

Smacznego!

One Reply to “Tarta na francuskim cieście ze szpinakiem i fetą – przepis na smaczny obiad”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *