FIT KOTLETY Z INDYKA I CUKINII

Poniżej przepis na fit kotleciki z indyka i z cukinii smażone lub pieczone w piekarniku.

Składniki:

  • 400 g chudego mięsa z Indyka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cukinia
  • ½ cebuli
  • 1/3 pora
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta świeżego pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kolendry
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso z indyka zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić tłuszcz i zeszklić cebulę. Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, pora pokroić w drobną kostkę, koperek i natkę pietruszki posiekać. Wymieszać mięso z cebulką i pozostałymi składnikami, a następnie dodać jajko, sos sojowy i przyprawy,. Wszystko dokładnie wymieszać  i uformować niewielkie kotleciki. Smażyć na tłuszczu z obu stron. Można też włoży je do piekarnika i przygotować bez smażenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *