Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze  śliwkami i kakao od Magdy R.

Składniki:

  • 200 g masła, schłodzonego
  • 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 kg śliwek węgierek + 4 łyżki miodu + 2 łyżki kakao lub słoik gęstego dżemu (np. porzeczkowego)

Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie dość kruche i sypkie – w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody). Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na 60 minut.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (2/3 szklanki), powoli – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa.

Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu lub w przypadku śliwek – usmażyć śliwki na patelni dodając miód i kakao, a po wystudzeniu posmarować ciasto. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *