Swahili Fish Masala

Poniżej przepis na aromatyczną Swahili Fish Masala z mlekiem kokosowym

Składniki:

100 g świeżego łososia
100 g  świeżego tuńczyka
100 g świeżego dorsza
(można też użyć 1 rodzaju ryby, np. 300 g łososia)
2 łyżki oleju kokosowego
10 ziaren kminu rzymskiego
1 cebula
szczypta  czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masali
2 ząbki czosnku
kawałek startego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 papryczka chili
2 świeże pomidory
150 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka soli morskiej
2 limonki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, dodać kmin rzymski i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić cebulę i dodać pieprz, ziarna kardamonu,  cynamon i garam masalę, chwilę prażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i starty imbir, po chwili dołożyć pokrojonego w kostkę ryby oraz  papryczkę chili, dołożyć pokrojone w kostkę pomidory, posolić. Całość podlać mleczkiem kokosowym gotować ok. 10 min., dodając pod koniec wyciśnięty sok z limonek.
Podawać z ryżem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *