Pesto ze świeżych pokrzyw

W tegoroczny weekend majowy zaszalałam z daniami z pokrzywy, ale warto było 🙂

Składniki:

2 szklanki liści z młodych pokrzyw
1 łyżka orzechów pini (mogą być też włoskie)
1 ząbek czosnku
1 łyżka parmezanu (może być też ser żółty)
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pokrzywy zerwałam w maju, kiedy jeszcze nie kwitły, ponieważ mają wtedy najwięcej wartości odżywczych. Płukałam 2 razy, posiekałam i zblanszowałam (można też podsmażyć na maśle klarowanym).
Do miksera wrzuciłam orzechy pini i zmiksowałam w pierwszej kolejności. Następnie dodałam wyciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, zblanszowane pokrzywy, sól i oliwę – wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.

Podawałam ze spaghetti al dente, ale śmiało można nim smarować pieczywo.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *