W tegoroczny weekend majowy zaszalałam z daniami z pokrzywy, ale warto było 🙂
Składniki:
2 szklanki liści z młodych pokrzyw
1 łyżka orzechów pini (mogą być też włoskie)
1 ząbek czosnku
1 łyżka parmezanu (może być też ser żółty)
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pokrzywy zerwałam w maju, kiedy jeszcze nie kwitły, ponieważ mają wtedy najwięcej wartości odżywczych. Płukałam 2 razy, posiekałam i zblanszowałam (można też podsmażyć na maśle klarowanym).
Do miksera wrzuciłam orzechy pini i zmiksowałam w pierwszej kolejności. Następnie dodałam wyciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, zblanszowane pokrzywy, sól i oliwę – wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.
Podawałam ze spaghetti al dente, ale śmiało można nim smarować pieczywo.
SMACZNEGO!